
Організація харчування для лежачих хворих – це складний і відповідальний процес, який вимагає уважного підходу як у будинку для людей похилого віку, так і при догляді вдома. Правильне харчування покращує фізичний стан, підтримує емоційну рівновагу. Для правильної організації процесу враховують багато чинників.
Харчування лежачих хворих: практичні рекомендації
Перед тим як складати меню та організовувати процес годування, лікар та дієтолог досліджують стан здоров’я пацієнта. Фахівці визначають рівень рухливості, а потім вибирають їжу, яку пацієнт може легко пережовувати та ковтати. Деякі літні інваліди страждають від запорів чи, навпаки, діареї. Потрібно коригувати раціон залежно від цих факторів. З раціону обов’язково виключають продукти, які викликають алергічні реакції чи погіршення стану. Співробітники приватного пансіонату Соснова гармонія дають кілька порад про те, як правильно годувати лежачих хворих.
Організація процесу годування
Організація процесу годування, коли здійснюється догляд за лежачими, вимагає особливої уваги до гігієни, безпеки та комфорту пацієнта. Тому бажано використовувати одноразові рукавички, особливо якщо пацієнт має слабкий імунітет. Інструменти для годування (ложки, тарілки, склянки) стерилізують або миють із особливою ретельністю.
Дуже важливо, щоб під час їжі пацієнт перебував у правильному положенні. Найкраще підняти верхню частину тіла на 30-45 градусів. Це можна зробити за допомогою функціонального ліжка або підкладених подушок. Якщо такої можливості немає, пацієнта можна годувати в положенні на боці, але постійно стежать за тим, щоб їжа не потрапляла в дихальні шляхи.
Їжу подають теплою, але не гарячою. Занадто гарячі страви викликають опіки слизової оболонки, а надто холодні – дискомфорт. Консистенція їжі має відповідати стану пацієнта. Наприклад, для тих, у кого труднощі у ковтанні найкраще підходить пюреподібна їжа.
Процес має бути повільним та спокійним. Не підганяйте пацієнта, дайте йому час на те, щоб пережувати та проковтнути їжу. Ложку наповнюйте наполовину, щоб зменшити ризик потрапляння їжі в дихальні шляхи.
Складання меню
Раціон лежачого хворого має бути збалансованим та різноманітним. У меню містяться всі необхідні для організму поживні речовини. Білки необхідні для відновлення тканин і підтримки загального тонусу організму. Жири забезпечують енергією та сприяють засвоєнню жиророзчинних вітамінів. Однак кількість жирів у раціоні має бути помірною. Вуглеводи – основне джерело енергії. У раціоні лежачого хворого віддають перевагу складним вуглеводам.
Зразкове меню на тиждень представлене в таблиці:
День тижня | Сніданок | Обід | Полудень | Вечеря |
Понеділок | Вівсяна каша на молоці, тост з маслом, чай | Курячий суп, картопляне пюре з котлетою, компот | Бутерброд із сиром, чай | Тушковані овочі з куркою, компот |
Вівторок | Гречана каша, сир з медом, чай | Суп-пюре з кабачків, тушкована капуста з м’ясом, компот | Печиво, кефір | Пюре з картоплі з рибою, чай |
Середа | Рисова каша на молоці, варене яйце, компот | Борщ, відварна риба з рисом, кисіль | Сирна маса, чай | Гречка з овочами, компот |
Четвер | Манна каша, йогурт, чай | Овочевий суп, гречка з курячою грудкою, чай | Фрукти, компот | Макарони з сиром, чай |
П’ятниця | Ячна каша, тост з варенням, кисіль | Щи, тушкована картопля з яловичиною, компот | Бутерброд з шинкою, чай | Капустяний салат з курячою грудкою, компот |
Субота | Сирна запіканка, чай, яблуко | Розсольник, рис з котлетою, компот | Сухофрукти, кефір | Овочеве рагу з м’ясом, кисіль |
Неділя | Омлет із зеленню, хліб із маслом, чай | Грибний суп, макарони з фрикадельками, чай | Йогурт, печиво | Сирна запіканка, чай |
Для підтримки імунітету та загального здоров’я обов’язково включають до раціону свіжі овочі та фрукти, багаті на вітаміни та мінерали. За потреби використовуйте вітамінні добавки за призначенням лікаря.
Спеціальні рекомендації
Лежачі хворі часто страждають від запорів через нестачу фізичної активності. Щоб уникнути цього, в раціоні має бути достатньо клітковини:
- овочі (морква, буряк);
- каші із цільного зерна;
- фрукти (сухофрукти, особливо чорнослив).
Також, коли здійснюють догляд за хворими лежачими стежать за споживанням рідини (до 1,5 літрів на добу), якщо немає протипоказань. Додатково для запобігання пролежням у раціоні має бути достатньо білків та вітамінів групи В. Ці речовини сприяють кращому загоєнню тканин та зміцненню шкіри.Турбота про здоров’я пацієнтів потребує індивідуального підходу та уважного ставлення до кожного аспекту їхнього повсякденного життя. Раціонально складений раціон – важливе завдання для персоналу, який працює з людьми похилого віку. У пансіонаті Соснова гармонія приділяють особливу увагу організації харчування, враховують особливості кожного пацієнта, створюють максимально комфортні умови для життя та відновлення.